Este un spațiu unic. Sala de lectură a Bibliotecii SGH din Varșovia

Este un spațiu unic.  Sala de lectură a Bibliotecii SGH din Varșovia

Sala de lectură de la Biblioteca SGH din Varșovia este un loc creat pentru lectură. Multă sticlă, luminatoare uriașe în tavan și finisajele elegante sporesc liniștea. Biblioteca a fost proiectată cu aproape o sută de ani în urmă și își îndeplinește cu succes rolul până în prezent.

Biblioteca face parte din întregul campus al Școlii de Economie din Varșovia. Recent, editorul Mateusz Markowski a scris despre întreaga idee. Fotografii de arhivă și contemporane ale campusului cu clădirea principală pot fi găsite în articolul său făcând clic Aici. De data aceasta acordăm mai multă atenție clădirii bibliotecii.

Clădirea bibliotecii a fost proiectată de Jan Witkiewicz Koszczyc. A creat proiectul pentru concursul anunțat, la care a câștigat locul I. Acesta este ceea ce face ca întregul campus să se simtă atât de coeziv. Construcția noii biblioteci a început la mijlocul anului 1928 și a fost finalizată în septembrie 1930.

Designul puternic vitrat al clădirii a fost o suflare de spirit modern. Organizarea internă era foarte diferită de alte biblioteci, care în anii 1930 erau considerate învechite din punct de vedere funcțional. Majoritatea bibliotecilor mari din Polonia au deja statutul de monument. Biblioteca SGH trebuia să fie cea mai impresionantă.

Sala principală de lectură, sălile de lectură ale profesorilor, reviste și sălile didactice au o capacitate de 1.000 de persoane.

Arhitectul a planificat ca 1.000 de persoane să poată sta în toată clădirea în același timp. A proiectat 400 de locuri în sala de lectură generală, 100 de locuri în sala de lectură a revistei și 40 de locuri de profesori particulari pentru facultate. Au fost create mai multe spații de lucru în sălile de clasă. Metoda de depozitare a cărților a fost și ea revoluționară. Arhitectul s-a concentrat mai degrabă pe comunicare verticală decât pe orizontală, motiv pentru care în clădire au apărut mici lifturi. Unele dintre ele erau echipate cu un mecanism electric, iar altele erau acţionate manual.

READ  OMS deschide un centru de cercetare și detectare epidemiologică la Berlin

Sala de lectură luminoasă rămâne impresionantă și astăzi. Este o cameră cu două etaje, înaltă de aproximativ 10 metri. Sala de lectură este surmontată de trei cupole care luminează interiorul. Arhitectul a proiectat-o ​​să plutească pe douăsprezece coloane. Coloanele sunt tapițate cu lemn elegant, iar capetele lor ușor sculptate sugerează un stil Art Deco. Pentru a preveni încălzirea excesivă a interiorului,
Arhitectul a folosit un sistem de sticlă cu trei straturi. Temperatura potrivită este atinsă și datorită înălțimii – aerul cald se adună direct sub tavan, asigurând lucrul confortabil dedesubt.

Biblioteca este concepută pentru a stoca până la 750.000 de cărți, dar datorită organizării eficiente se ocupă de volume mult mai mari.

Fotografii: Camille Bellas

Citeste si: bibliotecă | art deco | Modernitatea | Amenajari interioare | detaliile | WhiteMad pe Instagram

Biblioteca în anii 1930 Sursa: Biblioteca Naţională Digitală din Bologna
bibliotecă. Imagine de WhiteMAD
bibliotecă. Imagine de WhiteMAD

Bona Dea

"Creator. Bursă de alcool. Maven web extrem de umil. Scriitor rău. Tv ninja."

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read also x