Plac Wolnoci din Włocławek, proiectat de studioul JKL

Plac Wolnoci din Włocławek, proiectat de studioul JKL

Competiția s-a încheiat, datorită căreia am putut afla ce schimbări așteaptă Plac Wolności din Włocławek. Conceptul urban și arhitectural al tânărului studio JKL a câștigat locul doi. Câștigătorul concursului a fost conceptul de studio NM Architekci din Varșovia, pe care îl vom prezenta într-un articol separat.

Proiectul a fost pregătit de echipa JKL – Jakub Kozaczenko, Konrad Zaborski și Łukasz Modrzejewski. Conceptul tânărului studio a presupus construirea unei parcări subterane și o nouă amenajare a suprafeței arenei. Scopul proiectului este de a crea un spațiu public contemporan, trăgând din istorie și răspunzând în același timp provocărilor orașelor secolului XXI. Ipoteza principală este organizarea întregului, păstrând elementele valorice existente ale dezvoltării, creând în același timp un loc distinctiv și reprezentativ, care să fie o vitrină pentru oraș.

Parcarea subterană este proiectată în partea de nord-vest a pieței. Amplasarea lui nu este întâmplătoare. Datorita numarului necesar de locuri de parcare, care se traduc in dimensiunile cladirii, acesta a fost conceput ca o cladire alungita inscrisa in geometria spatiului limitat de casele de locuit. Amplasamentul aprobat este optim datorită prezenței arborilor în picioare și a zonelor verzi joase. O parcare subterană este amenajată pentru 269 de mașini, inclusiv 12 locuri pentru persoane cu nevoi speciale. Obiectul din structura din beton armat este simplu, bazat pe o rețea de stâlpi care este modulară, repetabilă și mai puțin economică în implementare. Acoperișul parcării a fost coborât cu 1,5 metri față de podea, permițând plantarea de arbori și arbuști în câmpurile desemnate din piață. În plus, au fost amenajate două încăperi pentru biciclete subterane, la care se poate ajunge prin lifturi extinse cu 158 de spații.

READ  Învățarea limbilor străine nu are sens. Ai aplicația pentru asta

Spațiul principal al pătratului proiectat, care este „inima” întregului design, este un dreptunghi cu proporții rezultate din proporțiile suprafețelor definite de clădirile existente. O parcare subterană împarte piața în jumătate, lăsând partea de sud-est activă biologic pe terenul inițial. Totodată, pe tavanul garajului a fost introdus un compartiment modular, iar întregul a fost comandat. Cele două părți contrastează una cu cealaltă nu numai în funcție, ci și în formă – partea pavată este regulată și ordonată, în timp ce partea parc funcționează într-un mod natural, fără ordine de sus în jos. Amplasamentul aprobat este optim datorită prezenței arborilor în picioare și a zonelor verzi joase Descrierea autorilor proiectului.

Prin proiectarea unui bulevar reprezentativ larg, s-a decis accentuarea axei principale, care merge în linie dreaptă din piața principală, prin cartierul Południe, până în cartierul Michelin aflat la câțiva kilometri distanță. Lățimea aprobată permite o legătură pitorească între strada Maja nr. 3 și strada Polska Organizacja Wojskowa, menținând în același timp un aspect regulat al solului. Partea ordonată a pătratului este împărțită în două părți egale. Unul este un drum, care este un drum de comunicație și este folosit pentru organizarea de evenimente, iar celălalt este o zonă verde, unde în unitățile pătrate sunt covoare de flori alternând cu iarbă înaltă.

Pătratul este străbătut de o axă transversală, de la strada verticală Zduńska direct în verde. A fost marcat prin tăierea părții naturale și mutarea acolo a Monumentului Soldaților Polonezi. Axa continuă adânc în câmp și se termină cu pavilionul de ieșire planificat din parcare cu o sculptură a lui Wit Płażewski și o stație de autobuz. Un accent suplimentar pe axa și natura de parc a părții naturale a pieței este rezervorul de apă puțin adâncă, care sporește într-un mod plăcut impresia de verdeață din jur și subliniază importanța monumentului situat pe axa drumului.

READ  Regatul Unit. Șeful Ryanair: Belarusul "a încălcat în mod deliberat toate reglementările aeronautice globale"

De o importanță deosebită în acest spațiu sunt obiectele deja existente, care sunt caracteristice Plac Wolnoci – amintitul monument al soldaților polonezi, sculptura în ceramică a lui Wit Płażewski și urma unei pompe vechi. Toate sunt așezate în locuri non-accidentale și îl subliniază vizual.

Conceptul presupune conservarea maximă posibilă a spațiilor verzi și a arborilor existenți, în special a celor foioase. Partea de sud-est, puternic înverzită, este planificată doar pentru a ordona, reconfigura și mări suprafața zonelor asimilate. Toți copacii din garajul planificat vor fi replantați.

Funcția principală a pătratului este comunicarea. De aici accentul mare pus pe diverse forme de transport și înființarea unui hub de transport. Se compune din locuri de parcare, locuri de parcare supraterane și subterane, parcări pentru biciclete, stații de închiriere de biciclete, o stație de autobuz și un pavilion. O alta, la fel de importanta, este functia reprezentativa. Piața Wolnoci este un „salon civic”, un spațiu care este zilnic atractiv pentru rezidenți și face posibilă organizarea de evenimente ocazionale. Axa largă și lungă este împărțită în câmpuri în două nuanțe, permițând amplasarea obiectelor temporare în pătrate individuale.

Dimensiunile unui pătrat gol înalt pot fi folosite, de exemplu, pentru a marca ceremonii locale, sărbători naționale și evenimente periodice. Spațiul îi permite să fie folosit, printre altele, pentru o piață de Crăciun, un patinoar, un târg de mașini de epocă, un festival de food truck, un cinematograf în aer liber, un turneu de baschet stradal și multe altele. Pe de alta parte, in cel mai intim, linistit si intim spatiu verde au fost amplasate functii permanente de agrement, tinand cont de nevoile diferitelor grupe sociale si de varsta. Va exista un loc pentru familiile cu copii care vor să se joace în locul de joacă, proprietarii patruped cu o pistă prietenoasă cu câinii și toți cei care vor să se întâlnească pe scenă.

READ  O navă Starliner este ca o unitate științifică. Nu îi invidiez pe astronauții care îl pilotează

Design: Jakob Kozaczenko, Konrad Zaborski, Łukasz Modrzejewski

Sursa: JKL (FacebookȘi Instagram)

Citeste si: Piețe, piețe și parcuri | mobilier stradal | verde | oraș | @whiteMAD pe Instagram

Iată cum arată acum cutia:

Bona Dea

"Creator. Bursă de alcool. Maven web extrem de umil. Scriitor rău. Tv ninja."

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read also x