Robert Konishny: Beton vs. verdeață. Merită să lupți pentru fiecare copac din oraș? – spatiu

Robert Konishny: Beton vs. verdeață.  Merită să lupți pentru fiecare copac din oraș?  – spatiu

Nu există nicio îndoială că spațiile verzi din oraș sunt o necesitate absolută. Suntem mai conștienți de schimbările climatice, auzim despre fenomenul insulei de căldură și aflăm ce trebuie făcut pentru ca orașele noastre să funcționeze mai bine.

Mă bucur să văd că tot mai mulți oameni solicită spații verzi, dar vreau ca discuția despre asta să fie sinceră. Urmăresc acum discuția din Piața Five Corners din Varșovia. S-a construit un proiect bun, dar a fost „strigat” de plângeri legate de mai multe spații verzi. Cele mai multe dintre declarații sunt pline de sentimente rele și de o neînțelegere totală a ceea ce arhitecții au avut de realizat.

Desigur, apreciez multă verdeață în oraș, dar nu ar trebui să trecem de la extrem la extrem. Orașul trebuie să funcționeze, iar pentru aceasta trebuie să aibă trotuare și spații publice cu etaje adecvate nevoilor. Cu toate acestea, merită să plantați copaci mari în locurile care au nevoie de umbră, deoarece datorită acestor locuri vor rămâne utilizabili și răcori.

Plac Wolnoci din Katowice este similar cu Piața Triumfală din Paris

Ați putea fi interesat de:

Wojciech Fudala: Clădirile și spațiile verzi se pot amesteca între ele. Aruncă o privire la Plac Wolnoci din Katowice

autor: Wojciech Vodala

15.05.2022

În același timp, aș dori să subliniez că nu putem rămâne indiferenți față de boala concretă și răspândită, dar acest aspect necesită și o perspectivă mai largă. Ceea ce vedem în orașele noastre, în cele mai multe cazuri, a fost creat cu mulți ani în urmă și abia recent am conștientizat criza climatică în care trăim. Să nu uităm de ce s-au construit piețe în orașe. Erau curți goale unde se făcea comerț și veneau mulți oameni. Tipul de podea depindea de obicei de bogăția autorităților orașului. În cazul acestor orașe sărace, era mai degrabă o aria. În țările mai bogate s-au așezat pietriș și apoi materiale mai nobile. Cu toate acestea, cheia decorului a fost întotdeauna funcționalitatea. Aceasta este particularitatea pieței și a pieței orașului.

READ  Gwen despre Lada poloneză: Acesta este un program grozav, dar există un domeniu de dispută

Ca urmare, nu vreau să intru în argumente populiste, susținând „suficientă muncă de beton” și ca gazonul să fie semănat în fiecare pătrat, și de preferință cât mai mult posibil. Gândiți-vă la funcție și context. Să planificăm și să punem întrebări în timpul acestei planificări. Un oraș mic are nevoie de o piață mare pavată cu granit? Piața mare din Cracovia ar trebui transformată complet într-un parc? Lasă-ne să analizăm și să selectăm soluții pentru nevoile tale.

În proiectul nostru Dialogue Center Upheavals in Szczecin, piața a fost o valoare adăugată. Concursul a presupus clădirea muzeului ca o clădire clasică, iar noi am ascuns-o în subteran. Apropo, am creat ceva pe acoperișul său de care oamenii din acest oraș au nevoie, un adevărat spațiu public. Zeci de mii de pietoni care au apărut acolo cu ocazia diferitelor evenimente, proteste sau expoziții au confirmat valabilitatea acestei soluții. Am ascuns muzeul să ne uităm la Filarmonica din cartier, în spatele căreia se află un parc de mai multe hectare. Cu toate acestea, când am citit raportul despre starea climei zece ani mai târziu, am decis să dăm un mic ghiont acestui loc și să dăm un exemplu că chiar și o astfel de clădire premiată poate fi făcută corect.

Centrul de dialog Przełomy din Szczecin, înainte și după schimbări – proiectat de KWK Promes

Cu toate acestea, este important ca munca noastră să nu strice ceea ce funcționează bine acolo. Deci, terenul va rămâne utilizabil și vom planta vreo duzină de copaci pentru a crea mai multă umbră în piață. Astfel, vom bloca vederea Filarmonicii în vară, dar am decis că astăzi sunt lucruri mai importante decât menținerea focusului spectacolului. Orașele ar trebui schimbate în mod deliberat, după o analiză atentă și discuții de fond, și nu după intrări supărate și emoționante pe Internet. Asemenea certuri se referă adesea la o arenă sau la alta, fără un context mai larg. Rareori se întreabă cineva, de exemplu, câte suprafețe din jurul acestor pătrate pot fi verzi? Totuși, acestea sunt locuri complet inutilizabile, așa că iarba de pe aceste acoperișuri ar scădea temperatura în oraș, fără a ocupa spațiul valoros al pieței. Așa am făcut la Uniqueto din Katowice și anume clădirea în care avem un birou. Alte locuri care nu sunt menționate sunt parcările din mall-urile. Va fi suficient să faci iarba de pe pământ în geogrile, astfel încât să poți conduce pe ea și să plantezi copaci între drumuri. Deși astfel de modificări pot aduce mai multe beneficii fără nicio pierdere utilizabilă, publicul le acordă puțină atenție, deoarece nu sunt „clickable”.

READ  Luminile LED albastre poluează spațiul și pot fi dăunătoare sănătății. Problema este serioasa

Observând din lateral toate aceste discuții, am impresia că ridicarea problemei pe rețelele de socializare fără o analiză aprofundată degenerează adesea în ecopopulism, care vizează mai degrabă aplauze, decât o îmbunătățire reală a situației din oraș. Acesta este motivul pentru care vă îndemn să tratați discuțiile prea simpliste din rețelele de socializare cu precauție extremă. Sunt plini de emotii si in acelasi timp nu foarte profesionisti. Nu vreau să sugerez că arhitecții sunt infailibili și nu pot fi criticați, pentru că este adevărat invers. Mișcările sociale de bază sunt esențiale astăzi și pot face mult bine. Cu toate acestea, este important să vorbim cât mai calm și cât mai realist posibil, să cunoaștem argumentele tuturor părților și să ne străduim împreună pentru cea mai bună soluție.

Recent, a fost finalizată construcția galeriei noastre PLATO din Ostrava, unde s-a amenajat o galerie de artă într-un vechi abator. Conform ipotezelor originale, în jurul clădirii nu era verdeață. Scopul a fost crearea unui spațiu în aer liber pentru expoziții suplimentare. Cu toate acestea, construcția a coincis cu raportul ONU privind schimbările climatice, iar apoi a început discuția noastră comună cu orașul și managementul târgului PLATO, despre cum am putea răspunde la aceasta. Am decis să reducem suprafața galeriei în aer liber, care a fost inițial destinată artei, și să facem acest pătrat verde. Arbori, gazon și iarbă în astfel de cantități au fost posibile în acest caz, deoarece spre deosebire de centrul de dialog „Przełomy”, acesta nu este centrul orașului și nu s-ar aduna foarte multă lume aici ca în Piața Szczecin. Artiștii vor trebui să se descurce cu mai puțin spațiu expozițional în aer liber. Schimbările au rezultat din noi nevoi și au fost adaptate contextului. Și totul cu discuții calme și obiective, fără participarea ecologistilor-populiști de pe Facebook.

READ  Vernisajul expoziției de fotografie a Izabelei Maciusowicz „Fotografie-Podróże” / lublin.eu
Extinderea sanatoriului și complexului balnear din Ustron.  Noile clădiri vor fi amplasate acolo unde este degajarea existentă, astfel încât să fie afectați cât mai puțini copaci - Proiectat de KWK Promes și Franta Group
Extinderea sanatoriului și complexului balnear din Ustron. Noile clădiri vor fi amplasate acolo unde este degajarea existentă, astfel încât să fie afectați cât mai puțini copaci – Proiectat de KWK Promes și Franta Group

Rolul arhitecților este de a discuta cu investitorii despre noua situație și despre necesitatea schimbării. Merită să lămurim că este posibil să se proiecteze într-un mod pe placul lor, ținând cont, de exemplu, de copacii deja prezenți pe site. Împreună cu Maciek Franta și studiourile noastre, dezvoltăm în prezent faimoasa stațiune balneară din Ustroń, astfel încât să putem profita în sfârșit din plin de spitalul care funcționează acolo. Avem o bucată de teren plină de copaci, pe care trebuia să punem un proiect cu dimensiuni pe care spațiul de investiție le permite. Dar ca arhitecți, nu am vrut să tăiem acești copaci, ci să păstrăm cât mai mulți dintre ei. Prin urmare, i-am explicat investitorului că clădirea din acest loc ar trebui să fie mai mică. Investitorul a fost de acord cu acest lucru, deși ca urmare clădirea spitalului ar avea mai puține paturi, ceea ce ar aduce mai puțin profit. Decizia a fost luată după o conversație liniștită. Și aceasta este responsabilitatea de mediu la care visez să fie răspândită pe scară largă.

Bona Dea

"Creator. Bursă de alcool. Maven web extrem de umil. Scriitor rău. Tv ninja."

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read also x